Fosfa je výrobcem řady fosfátových produktů pro zpracování masa, drůbeže a mořských plodů. Naše fosfátové směsi MASOFOS, HAMIFOS, CARNESAL, CURAVIS, PUROMIX a SeaPA poskytují zpracovatelům masa řadu užitných vlastností mezi které patří zvýšení obsahu vody, emulzifikace, zajištění chuti a prodloužení trvanlivosti. K dalším výhodám fosfátových směsí patří zlepšení vzhledu masných produktů a zachování optimální barvy masa. Požadovaného efektu je dosaženo modifikací pH, zvýšením iontové síly, sekvestrací iontů kovů a interakcí s masovými bílkovinami. Produktová řada HAMIFOS je určena převážně pro nakládací a nástřikové směsi, zatímco produktová řada MASOFOS zahrnuje především kutrovací soli. Flexibilita naší výroby nám umožňuje vyrobit fosfátové směsi dle individuálních přání zákazníka. Naše portfolio zahrnuje cca 50 různých směsí fosfátů pro masný průmysl.
- zlepšení textury, barvy a chuti
- ochrana barvy
- ochrana před oxidací a růstem mikrobů
- zvýšení vaznosti vody
- omezení ztrát masné šťávy
- zvýraznění chuti
- stabilizace emulze
Fosfátové směsi určené na nástřik
Kutrovací směsi do párků a klobás
Tyto fosfátové směsi se používají do mělněných masných produktů, například párků. Kutrovací směsi dodají vyšší viskozitu, lepivost syrové hmoty a zajišťují homogenitu.
Masofos 220 se používá především na tučnější suroviny, například strojně oddělené maso.
Masofos 256 se používá pro všechny druhy jemně mělněných masných výrobků. Tato fosfátová směs byla testována na masných produktech typu Lyoner a jemně mělněných párcích.
Masofos 440 a Masofos 533 jsou nejčastěji používané směsi. Jsou nejvíce doporučované pro různé typy párků, s různým obsahem tuku.
Produkt | Název | Obsah P2O5 (%) | pH (1% roztok) | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|
Masofos 130 | Masofos 130 | min. 58.0 | 7.2 – 7.8 | ✓ | ||
Masofos 203 | Masofos 203 | min. 56.0 | 7.6 – 8.2 | ✓ | ||
Masofos 220 | Masofos 220 | min. 53.5 | 9.7 – 10.3 | ✓ | ||
Masofos 256 | Masofos 256 | min. 57.0 | 6.9 – 7.3 | ✓ | ||
Masofos 309 | Masofos 309 | min. 56.5 | 9.0 – 9.6 | ✓ | ||
Masofos 362 | Masofos 362 | min. 57.5 | 6.8 – 7.4 | ✓ | ||
Masofos 440 | Masofos 440 | min. 59.0 | 7.0 – 7.6 | ✓ | ||
Masofos 533 | Masofos 533 | min. 53.0 | 8.5 – 9.1 | ✓ | ||
Masofos 809 | Masofos 809 | min. 54.5 | 8.5 – 9.1 | ✓ | ||
Puromix 80 | Puromix 80 | min. 57.5 | 8.2 – 9.2 | ✓ |
Kutrovací směsi pro burgery a ostatní produkty z mletého masa
Tyto kutrovací směsi jsou vhodné pro mělněné výrobky, jako jsou burgery a jiné produkty z mletého masa. A jsou doporučovány i pro mražené maso. Použítí těchto směsí v kombinaci se solí podporuje rozpustnost masných bílkovin a zajišťuje dobrou pojivost výsledného produktu.
Produkt | Název | Obsah P2O5 (%) | pH (1% roztok) | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|
Carnesal 112 | Carnesal 112 | min. 55.0 | 8.0 – 9.0 | ✓ | ||
Hamifos 681 | Hamifos 681 | min. 55.0 | 9.5 – 10.4 | ✓ | ||
Masofos 255 | Masofos 255 | min. 57.0 | 6.9 – 7.3 | ✓ | ||
Masofos 450 | Masofos 450 | min. 54.0 | 8.5 – 9.1 | ✓ | ||
Masofos 950 | Masofos 950 | min. 54.0 | 8.7 – 9.1 | ✓ | ||
Puromix 41 | Puromix 41 | min. 57.0 | 6.7 – 7.5 | ✓ |
Vysoce rozpustné chemické směsi pro nástřik masných produktů
Carnesal 150 je polyfosfátová směs s velmi dobrou rozpustností. Tento produkt je obvzlášť vhodný k použití u nastřikovaných a nakládaných masných výrobků a je možné ho použít i u drůbežích produktů. Tato směs se také vyznačuje mírně sníženým obsahem sodíku.
Carnesal 152 je nástřiková směs s vynikající rozpustností při velmi nízkých teplotách. Obsah sodíku je velmi nízký a díky tomu je nižší i obsah sodíku ve výsledném produktu. Carnesal 152 je vhodný pro vysoce kvalitní šunky s nízkou mírou nástřiku (např. 10-20 % nástřiku u celosvalové šunky).
Produkt | Obsah P2O5 (%) | pH (1% roztok) | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Název | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|
Carnesal 150 | min. 55.0 | 9.5 – 10.4 | ✓ | Carnesal 150 | ||
Carnesal 152 | min. 48.0 | 8.3 – 9.3 | ✓ | Carnesal 152 |
Nástřikové směsi
Tyto nástřikové směsi mají dobrou rozpustnost v lácích. Mohou se používat k nástřiku, tumblování či nakládání produktů z restrukturalizované svaloviny a porcovaného, drceného a mletého masa, ryb či darů moře.
Masofos 810 je možné bez potíží použít při tvrdé vodě.
Hamifos 211, Hamifos 215 a Hamifos 320 jsou nejčastěji používané směsi u různých typů finálních produktů.
Produkt | Obsah P2O5 (%) | pH (1% roztok) | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Název | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|
Carnesal 106 | min. 56.0 | 8.4 – 9.0 | ✓ | Carnesal 106 | ||
Carnesal 161 | min. 44.1 | 8.0 – 9.5 | ✓ | Carnesal 161 | ||
Hamifos 211 | min. 46.5 | 8.6 – 9.2 | ✓ | Hamifos 211 | ||
Hamifos 215 | min. 47.0 | 9.2 – 9.8 | ✓ | Hamifos 215 | ||
Hamifos 300 | min. 54.5 | 9.5 – 10.2 | ✓ | Hamifos 300 | ||
Hamifos 320 | min. 55.0 | 8.7 – 9.1 | ✓ | Hamifos 320 | ||
Masofos 430 | min. 55.0 | 8.4 – 9.0 | ✓ | Masofos 430 | ||
Masofos 480 | min. 54.5 | 9.4 – 10.0 | ✓ | Masofos 480 | ||
Masofos 540 | min. 44.0 | 8.6 – 9.2 | ✓ | Masofos 540 | ||
Masofos 810 | min. 55 | 8.6 – 9.3 | ✓ | Masofos 810 | ||
Masofos 951 | min. 54 | 8.7 – 9.1 | ✓ | Masofos 951 | ||
Puromix Optibalance | min. 57.0 | 8.2 – 8.7 | ✓ | Puromix Optibalance |
Fosfátové směsi určené pro zpracování ryb a plodů moře
Fosfátové směsi pod názvem „SeaPA“ jsou určeny pro zpracovatele ryb a mořských produktů. Jejich hlavní funkcí je zvýšení obsahu vody a zabránění jejích ztrát při dalším zpracování (např. skladování, vaření) díky čemuž mají mořské plody lepší výtěžnost.
Neméně významnou vlastností SeaPA je, že zlepšují texturu produktu, s čímž je spojeno zajištění jemnosti a šťavnatosti jídel. Podílejí se také na stabilizaci pH a sekvestrují iontů kovů – tím zabraňují oxidačním procesům, což je důležité pro vylepšení vzhledu a zachování přirozené barvy finálního produktu.
Směsi SeaPA také částečně zpomalují růst mikroorganismů.
Zpracování krevet
Tyto směsi jsou navrženy jako aditiva při zpracování darů moře. Snižují dehydrataci mražených krevet, usnadňují loupání, prodlužují trvanlivost, zajišťují rozvoj barvy a chrání chuť. Tyto směsi také zvyšují výtěžnost a podporují uchování přírodních masných šťáv.
Produkt | Název | Obsah P2O5 (%) | pH (1% roztok) | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|
SeaPA-11 | SeaPA-11 | min. 56.5 | 8.5 – 9.1 | ✓ | ||
SeaPA-116 | SeaPA-116 | min. 56.0 | 9.1 – 9.7 | ✓ | ||
SeaPA-5 | SeaPA-5 | min. 57.0 | 8.9 – 9.5 | ✓ | ||
SeaPA-6 | SeaPA-6 | min. 55.0 | 8.4 – 9.0 | ✓ |
Zpracování ryb
Tyto směsi jsou navrženy jako aditiva při zpracování ryb. Mají velmi dobrou rozpustnost za nízkých teplot, podporují rozpustnost bílkovin, čímž zvyšují vaznost vody.
Carnesal 152 je také vhodný pro zpracování ryb – je to směs s nízkým obsahem sodíku a skvělou rozpustností ve studených lácích. Carnesal 152 se dá použít i při zpracování tresek a solených ryb.
Produkt | Název | Fosfa – vyrobeno v ČR | Omnisal – vyrobeno v Německu | pH (1% roztok) | Obsah P2O5 (%) | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|
Carnesal 152 | Carnesal 152 | ✓ | 8.3 – 9.3 | min. 48.0 | ||
SeaPA-6 | SeaPA-6 | ✓ | 8.4 – 9.0 | min. 55.0 |
- šunka
- párky, klobásy
- hotdogy
- burgery
- mražené kuřecí maso
- čerstvé hřebenatky
- konzervovaný tuňák
- uzené ryby
- loupané krevety
Termický proces
Potravinářské fosfáty, které vyrábí firma Fosfa, jsou extrémně čisté, pokud jde o obsah těžkých kovů a jiných nečistot, které obvykle pocházejí ze surovin.
Jejich obsah v těchto produktech podléhá přísným evropskými předpisům. V našich produktech je však jejich skutečný obsah ještě mnohem menší, než předpisy připouštějí. Naše fosfáty vděčí za svou vynikající kvalitu zejména čistotě námi vyráběné kyseliny fosforečné – hlavní surovině, ze které všechny fosfáty vyrábíme. Této vynikající kvality jsme schopni dosáhnout jen díky termickému způsobu, který při její výrobě používáme.
Výhody termického procesu
- Nízký obsah těžkých kovů
- Kvalita splňující všechny platné předpisy EU
Termický proces je šetrný k životnímu prostředí
- Minimální množství odpadu z výroby
- Důraz na čistotu kyseliny
Naše certifikáty:
- FSSC 22000 (Bezpečnost potravin)
- ISO 9001 (Management kvality)
- ISO 14001 (Environmentální management)
- ISO 45001 (Management bezpečnosti a ochrany zdraví lidí při práci)
- ISO 50001 (Management hospodaření s energií)
- HALAL
- KOSHER
- AEO-C (Authorised Economic Operator)
- SEDEX
- ECOVADIS
Naše řady potravinářských fosfátů jsou bez alergenů, bez GMO, bez BSE / TSE.
Obraťte se na našeho obchodního zástupce.