náhled

Sýry a mléčné výrobky

Pro výrobce sýrů jsou určeny naše fosfátové směsi prodávané pod značkami SYROFOS a CREMOSAL. Díky optimálnímu poměru jednotlivých druhů fosfátů se tyto produkty vyznačují vynikajícími užitnými vlastnostmi. Mezi tyto patří: emulgační schopnost, krémovatelnost, zlepšená roztíratelnost, úprava pH, vylepšení chuti a prodloužení trvanlivosti. Naše portfolio zahrnuje cca 70 různých směsí fosfátů pro sýrařský a mlékárenský průmysl.

Produktová řada tavících solí Syrofos

Roztíratelný tavený sýr (včetně sýrů obsahujících jako hlavní surovinu bílý sýr)

Tyto směsi jsou určeny pro výrobu roztíratelného taveného sýra, produktů z taveného sýra a sýrových omáček. Finálnímu výrobku dodávají nejen vynikající roztíratelnost, ale i hladkou texturu.

ProduktNázevObsah P2O5 (%)pH (1% roztok)Změna pHIontová výměnaKrémovací schopnostOmnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČRVíce informací
Cremosal SF2Cremosal SF2min. 68.55.3 – 6.30.0 / +0.1silnážádná
Cremosal ST14Cremosal ST14min. 59.08.7 – 9.3+0.1 / +0.3středně silnástředně silná
Cremosal ST7Cremosal ST7min. 52.57.6 – 8.6+0.2/+0.3středně silnážádná
Syrofos 495Syrofos 495min. 57.08.4 – 9.00.0/+0.1středně silnámírná
Syrofos 870Syrofos 870min. 54.58.3 – 8.9+0.1/+0.3středně silnámírná
Syrofos DSyrofos Dmin. 58.58.7– 9.3+0.1/+0.3střednímírná
Syrofos F1Syrofos F1min. 56.58.9 – 9.50.0 /+0.1středně silnásilná
Syrofos F20Syrofos F20min. 57.58.6 – 9.2+0.3/+0.5mírnásilná
Syrofos F28Syrofos F28min. 60.56.4 – 7.0-0.1/-0.3střednístřední
Syrofos F83Syrofos F83min. 51.07.6 – 8.20.0/+0.2mírnástředně silná
Syrofos FC-22Syrofos FC-22min. 50.07.7 – 8.30.0/+0.1středně silnástředně silná
Syrofos FC-7SSyrofos FC-7Smin. 34.56.5 – 6.9+0.1/+0.2žádnásilná

Blokový tavený sýr

Tyto směsi jsou určeny pro výrobu blokového taveného sýra s pevnou texturou zajišťující vynikající krájitelnost. Finální výrobek obsahující tyto tavicí soli je tepelně stabilní, takže je možné jej případně použít do masových či rybích párků, paštik a podobně. Další vlastností vyplývající z použití těchto tavicích solí je prodloužení doby skladovatelnosti.

Syrofos 101 je produkt, který se při výrobě blokového taveného sýra používá nejčastěji. Finální výrobek se velmi dobře krájí a také vykazuje velkou termostabilitu.

ProduktObsah P2O5 (%)pH (1% roztok)Změna pHIontová výměnaKrémovací schopnostOmnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČRVíce informací
Cremosal SF4min. 48.87.7 – 9.7+0.2/+0.3silnážádná
Cremosal TMB2min. 60.58.6 – 9.6+0.1/+0.3silnámírná
Syrofos 101min. 57.57.3 – 7.9+0.1/+0.4mírnástřední
Syrofos Cmin. 68.83.7 – 4.3-0.4/-0.6velmi silnážádná
Syrofos F2min. 67.05.5 – 6.40.0/+0.1silnážádná

Analogový sýr

Tyto směsi jsou určeny pro tavený sýr s velmi vysokou schopností opětovného tavení. Finální výrobek má obvykle formu bločku či plátků a hodí se na pizzu, do burgerů a do toustů. Textura finálního výrobku při použití těchto směsí je vhodná pro krájení a strouhání.

U sýrových analogů je nejčastěji používanou směsí Syrofos FC-82. Výsledný produkt má po zahřátí vysokou schopnost se táhnout, což je jeden z nejdůležitějších parametrů sýra na pizzu.

ProduktNázevObsah P2O5 (%)pH (1% roztok)Změna pHIontová výměnaKrémovací schopnostOmnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČRVíce informací
Cremosal TBS2Cremosal TBS2min. 17.77.1 – 8.1+0.3/+0.4středně silnážádná
Syrofos FC-14Syrofos FC-14min. 7.47.8 – 8.4+0.3/+0.4mírnážádná
Syrofos FC-82Syrofos FC-82min. 25.56.8 – 7.4+0.1/+0.3středně silnážádná

Trojúhelníkový tavený sýr

Tyto směsi jsou určeny pro výrobu porcí roztíratelného a krájitelného taveného sýra. Důležitými parametry, které tyto směsi u finálního výrobku zajišťují, jsou vynikající roztíratelnost a nepřilnavost k obalu.

Pro výrobu trojúhelníkového taveného sýry se nejčastěji používá tavicí sůl Syrofos F28. Syrofos F28 byl testován v různých recepturách na výrobu taveného sýra (s vysokým i nízkým obsahem přírodního sýra, se škrobem i beze škrobu). Výsledné produkty jsou lesklé a nelepí se na obal.

ProduktNázevObsah P2O5 (%)pH (1% roztok)Změna pHIontová výměnaKrémovací schopnostOmnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČRVíce informací
Cremosal ST3Cremosal ST3min. 60.08.0 – 9.0+0.1/+0.2středně silnástředně silná
Cremosal STF1Cremosal STF1min. 60.07.0 – 8.0-0.1/-0.2středně silnámírná
Syrofos 310Syrofos 310min. 55.08.6 – 9.20.0/+0.1středně silnástředně silná
Syrofos F28Syrofos F28min. 60.56.4 – 7.0-0.1/-0.3střednístřední
Syrofos FC-22Syrofos FC-22min. 50.07.7 – 8.30.0/+0.1středně silnástředně silná

Čokoládový tavený sýr

Čokoládový sýr může být vyroben buď přímo ze sýra nebo z jiných surovin obsahujících mléčné bílkoviny. V naší laboratoři jsme odzkoušeli několik receptur a struktura finálního produkt závisí mimo jiné i na použité tavící soli. V případě, že je jako surovina použit sýr, je možné použít téměř jakýkoliv druh sýra. Pro roztíratelný sýr doporučujeme Syrofos E. V případě použití bílého sýra jako například akawi, doporučujeme Syrofos F28.

ProduktNázevObsah P2O5 (%)pH (1% roztok)Změna pHIontová výměnaKrémovací schopnostOmnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČRVíce informací
Cremosal TBS2Cremosal TBS2min. 17.77.1 – 8.1+0.3/+0.4středně silnážádná
Syrofos ESyrofos Emin. 60.58.7 – 9.3+0.1/+0.2velmi silnávelmi silná
Syrofos F28Syrofos F28min. 60.56.4 – 7.0-0.1/-0.3střednístřední
Syrofos F83Syrofos F83min. 51.07.6 – 8.20.0/+0.2mírnástředně silná

Sýr feta

Syrofos 361 je speciálně určen k výrobě sýra feta, balkánského sýra nebo podobných druhů. Je to směs fosfátů v takovém poměru, aby vznikl tavený sýr se stejnými vlastnostmi jako feta.

ProduktNázevObsah P2O5 (%)pH (1% roztok)Změna pHIontová výměnaKrémovací schopnostOmnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČRVíce informací
Syrofos 361Syrofos 361min. 59.58.2 – 8.8+0.2/+0.4mírnásilná

Soli k úpravě pH

Ke snížení pH doporučujeme použít Syrofos M, ke zvýšení Cremosal AKS1, Cremosal AKS12 nebo Syrofos T2. Tyto soli se používají v kombinaci s dalšími tavicími solemi Cremosal či Syrofos.

ProduktNázevObsah P2O5 (%)pH (1% roztok)Změna pHIontová výměnaKrémovací schopnostOmnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČRVíce informací
Cremosal AKS1Cremosal AKS1min. 41.011.5 – 12.5+1.0/+1.5mírnážádná
Cremosal AKS12Cremosal AKS12min. 18.611.5 – 12.5+1.0/+1.5mírnážádná
Syrofos MSyrofos Mmin. 58.04.1 – 5.0-0.4/-0.5mírnážádná
Syrofos T2Syrofos T2min. 41.011.5 – 12.5+1.0/+1.5mírnážádná

Soli s vysokým bakteriostatickým efektem

Tyto soli se používají k zamezení mikrobiologického růstu u tavených sýrů, a tím pádem skvěle působí na prodloužení doby skladovatelnosti finálního výrobku.

ProduktNázevObsah P2O5 (%)pH (1% roztok)Změna pHIontová výměnaKrémovací schopnostOmnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČRVíce informací
Cremosal XL-1Cremosal XL-1min. 68.53.6 – 4.60.0/+0.1silnážádná
Syrofos CSyrofos Cmin. 68.83.7 – 4.3-0.4/-0.6velmi silnážádná
Syrofos F2Syrofos F2min. 67.05.5 – 6.40.0/+0.1silnážádná

Zpracování mléka

Gelovatění UHT mléka při skladování (zvyšování viskozity skladováním) je hlavním faktorem omezujícím dobu skladovatelnosti. Při tepelném zpracování fosfáty zlepšují tepelnou stabilitu bílkovin a oddalují gelovatění bílkovin v UHT mléce. Kromě toho fosfáty mohou prodloužit čas mezi cykly čištění zpracovacího zařízení, protože brání tvorbě mléčného kamene.

Při výrobě smetany do kávy je DKP používán k úpravě pH, a tím ke stabilizaci bílkovin, čímž se předejde vytvoření sraženin při následném použití.

DSP se používá v zahušťovaném, kondenzovaném či sušeném mléku, aby se zabránilo koagulaci.

FDP-5 je směs speciálně navržená pro mléčné výrobky a jejich výrobu. Působí jako stabilizátor u UHT mléka a koncentrovaných mléčných výrobků a brání koagulaci UHT mléka.

ProduktNázevObsah P2O5 (%)pH (1% roztok)Změna pHIontová výměnaKrémovací schopnostOmnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČRVíce informací
DKPFosforečnan didraselný40.3 – 41.58.7 – 9.4
DSPDSP49.0 – 51.08.4 – 9.6
FDP-5FDP-5min. 55.57.3 – 7.9