Sýry a mléčné výrobky

Pro výrobce sýrů jsou určeny naše fosfátové směsi prodávané pod značkami SYROFOS a CREMOSAL. Díky optimálnímu poměru jednotlivých druhů fosfátů se tyto produkty vyznačují vynikajícími užitnými vlastnostmi. Mezi tyto patří: emulgační schopnost, krémovatelnost, zlepšená roztíratelnost, úprava pH, vylepšení chuti a prodloužení trvanlivosti. Naše portfolio zahrnuje cca 70 různých směsí fosfátů pro sýrařský a mlékárenský průmysl.

Potravinářské aplikace
Maso a mořské plody Sýry a mléčné výrobky Pekárenské výrobky Víno
Benefity Produkty Aplikace Proces výroby Certifikáty
Fosfa - Potravinarske aplikace - syry a mlecne vyrobky
  • zajištění dostatečného utavení taveného sýra
  • zlepšení vzhledu finálního produktu
  • zlepšení fyzikálních vlastností – krájitelnosti a textury taveného sýra
  • stabilizace mléčných bílkovin, zejména při tepelném zpracování
  • prevence zvyšování viskozity spojené s gelovatěním a tvorbou agregátů u déle skladovaných mléčných výrobků
  • emulzifikace volného tuku
  • formování struktury
  • prevence sražení zmrzliny
  • stabilizace našlehané smetany
  • bakteriostatický efekt
  • prevence růstu plísní

Produktová řada tavících solí Syrofos

Roztíratelný tavený sýr (včetně sýrů obsahujících jako hlavní surovinu bílý sýr)

Tyto směsi jsou určeny pro výrobu roztíratelného taveného sýra, produktů z taveného sýra a sýrových omáček. Finálnímu výrobku dodávají nejen vynikající roztíratelnost, ale i hladkou texturu.

Produkt pH (1% roztok) Obsah P2O5 (%) Změna pH Iontová výměna Krémovací schopnost Omnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČR Více informací
Cremosal SF2 5.3 – 6.3 min. 68.5 0.0 / +0.1 silná žádná Mám zájem
Cremosal ST14 8.7 – 9.3 min. 59.0 +0.1 / +0.3 středně silná středně silná Mám zájem
Cremosal ST7 7.6 – 8.6 min. 52.5 +0.2 / +0.3 středně silná žádná Mám zájem
Syrofos 495 8.4 – 9.0 min. 57.0 0.0 / +0.1 středně silná mírná Mám zájem
Syrofos 870 8.3 – 8.9 min. 54.5 +0.1 / +0.3 středně silná mírná Mám zájem
Syrofos D 8.7– 9.3 min. 58.5 +0.1 / +0.3 střední mírná Mám zájem
Syrofos F1 8.9 – 9.5 min. 56.5 0.0 / +0.1 středně silná silná Mám zájem
Syrofos F20 8.6 – 9.2 min. 57.5 +0.3 / +0.5 mírná silná Mám zájem
Syrofos F28 6.4 – 7.0 min. 60.5 -0.1 / -0.3 střední střední Mám zájem
Syrofos F83 7.6 – 8.2 min. 51.0 0.0 / +0.2 mírná středně silná Mám zájem
Syrofos FC-7S 6.5 – 6.9 min. 34.5 +0.1 / +0.2 žádná silná Mám zájem
Syrofos FC-22 7.7 – 8.3 min. 50.0 0.0 / +0.1 středně silná středně silná Mám zájem

Blokový tavený sýr

Tyto směsi jsou určeny pro výrobu blokového taveného sýra s pevnou texturou zajišťující vynikající krájitelnost. Finální výrobek obsahující tyto tavicí soli je tepelně stabilní, takže je možné jej případně použít do masových či rybích párků, paštik a podobně. Další vlastností vyplývající z použití těchto tavicích solí je prodloužení doby skladovatelnosti.

Syrofos 101 je produkt, který se při výrobě blokového taveného sýra používá nejčastěji. Finální výrobek se velmi dobře krájí a také vykazuje velkou termostabilitu.

Produkt pH (1% roztok) Obsah P2O5 (%) Změna pH Iontová výměna Krémovací schopnost Omnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČR Více informací
Cremosal SF4 7.7 – 9.7 min. 48.8 +0.2 / +0.3 silná žádná Mám zájem
Cremosal TMB2 8.6 – 9.6 min. 60.5 +0.1 / +0.3 silná mírná Mám zájem
Syrofos 101 7.3 – 7.9 min. 57.5 +0.1 / +0.4 mírná střední Mám zájem
Syrofos C 3.7 – 4.3 min. 68.8 -0.4 / -0.6 velmi silná žádná Mám zájem
Syrofos F2 5.5 – 6.4 min. 67.0 0.0 / +0.1 silná žádná Mám zájem

Analogový sýr

Tyto směsi jsou určeny pro tavený sýr s velmi vysokou schopností opětovného tavení. Finální výrobek má obvykle formu bločku či plátků a hodí se na pizzu, do burgerů a do toustů. Textura finálního výrobku při použití těchto směsí je vhodná pro krájení a strouhání.

U sýrových analogů je nejčastěji používanou směsí Syrofos FC-82. Výsledný produkt má po zahřátí vysokou schopnost se táhnout, což je jeden z nejdůležitějších parametrů sýra na pizzu.

Produkt pH (1% roztok) Obsah P2O5 (%) Změna pH Iontová výměna Krémovací schopnost Omnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČR Více informací
Cremosal TBS2 7.1 – 8.1 min. 17.7 +0.3 / +0.4 středně silná žádná Mám zájem
Syrofos FC-14 7.8 – 8.4 min. 7.4 +0.3 / +0.4 mírná žádná Mám zájem
Syrofos FC-82 6.8 – 7.4 min. 25.5 +0.1 / +0.3 středně silná žádná Mám zájem

Trojúhelníkový tavený sýr

Tyto směsi jsou určeny pro výrobu porcí roztíratelného a krájitelného taveného sýra. Důležitými parametry, které tyto směsi u finálního výrobku zajišťují, jsou vynikající roztíratelnost a nepřilnavost k obalu.

Pro výrobu trojúhelníkového taveného sýry se nejčastěji používá tavicí sůl Syrofos F28. Syrofos F28 byl testován v různých recepturách na výrobu taveného sýra (s vysokým i nízkým obsahem přírodního sýra, se škrobem i beze škrobu). Výsledné produkty jsou lesklé a nelepí se na obal.

Produkt pH (1% roztok) Obsah P2O5 (%) Změna pH Iontová výměna Krémovací schopnost Omnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČR Více informací
Cremosal ST3 8.0 – 9.0 min. 60.0 +0.1 / +0.2 středně silná středně silná Mám zájem
Cremosal STF1 7.0 – 8.0 min. 60.0 -0.1 / -0.2 středně silná mírná
Mám zájem
Syrofos 310 8.6 – 9.2 min. 55.0 0.0/ +0.1 středně silná středně silná Mám zájem
Syrofos F28 6.4 – 7.0 min. 60.5 -0.1 / -0.3 střední střední Mám zájem
Syrofos FC-22 7.7 – 8.3 min. 50.0 0.0 / +0.1 středně silná středně silná Mám zájem

Čokoládový tavený sýr

Čokoládový tavený sýr se může, ale nemusí vyrábět ze sýra. Výsledná struktura výrobku závisí na použité emulgační soli. Pro tavené sýry v bločcích nebo v plátcích doporučujeme Cremosal TBS2; pro roztíratelný a krájitelný tavený sýr v porcích doporučujeme Syrofos F28. Pro roztíratelný tavený sýr doporučujeme Syrofos E. Má-li být jako surovina použit sýr, je možné zvolit téměř jakýkoli druh sýra. Syrofos F83 je vhodný k výrobě čokoládového taveného sýra, který se vyrábí z akawi.

Produkt pH (1% roztok) Obsah P2O5 (%) Změna pH Iontová výměna Krémovací schopnost Omnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČR Více informací
Cremosal TBS2 7.1 – 8.1 min. 17.7 +0.3 / +0.4 středně silná žádná Mám zájem
Syrofos E 8.7 – 9.3 min. 60.5 +0.1 / +0.2 velmi silná velmi silná Mám zájem
Syrofos F28 6.4 – 7.0 min. 60.5 -0.1 / -0.3 střední střední Mám zájem
Syrofos F83 7.6 – 8.2 min. 51.0 0.0 / +0.2 mírná středně silná Mám zájem

Sýr feta

Syrofos 361 je speciálně určen k výrobě sýra feta, balkánského sýra nebo podobných druhů. Je to směs fosfátů v takovém poměru, aby vznikl tavený sýr se stejnými vlastnostmi jako feta.

Produkt pH (1% roztok) Obsah P2O5 (%) Změna pH Iontová výměna Krémovací schopnost Omnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČR Více informací
Syrofos 361 8.2 – 8.8 min. 59.5 +0.2 / +0.4 mírná silná Mám zájem

Soli k úpravě pH

Ke snížení pH doporučujeme použít Syrofos M, ke zvýšení Cremosal AKS1, Cremosal AKS12 nebo Syrofos T2. Tyto soli se používají v kombinaci s dalšími tavicími solemi Cremosal či Syrofos.

Produkt pH (1% roztok) Obsah P2O5 (%) Změna pH Iontová výměna Krémovací schopnost Omnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČR Více informací
Cremosal AKS1 11.5 – 12.5 min. 41.0 +1.0 / +1.5 mírná žádná Mám zájem
Cremosal AKS12 11.5 – 12.5 min. 18.6 +1.0 / +1.5 mírná žádná Mám zájem
Syrofos M 4.1 – 5.0 min. 58.0 -0.4 / -0.5 mírná žádná Mám zájem
Syrofos T2 11.5 – 12.5 min. 41.0 +1.0 / +1.5 mírná žádná Mám zájem

Soli s vysokým bakteriostatickým efektem

Tyto soli se používají k zamezení mikrobiologického růstu u tavených sýrů, a tím pádem skvěle působí na prodloužení doby skladovatelnosti finálního výrobku.

Produkt pH (1% roztok) Obsah P2O5 (%) Změna pH Iontová výměna Krémovací schopnost Omnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČR Více informací
Cremosal XL-1 3.6 – 4.6 min. 68.5 0.0 / +0.1 silná žádná Mám zájem
Syrofos C 3.7 – 4.3 min. 68.8 -0.4 / -0.6 velmi silná žádná Mám zájem
Syrofos F2 5.5 – 6.4 min. 67.0 0.0 / +0.1 silná žádná Mám zájem

Zpracování mléka

Gelovatění UHT mléka při skladování (zvyšování viskozity skladováním) je hlavním faktorem omezujícím dobu skladovatelnosti. Při tepelném zpracování fosfáty zlepšují tepelnou stabilitu bílkovin a oddalují gelovatění bílkovin v UHT mléce. Kromě toho fosfáty mohou prodloužit čas mezi cykly čištění zpracovacího zařízení, protože brání tvorbě mléčného kamene.

Při výrobě smetany do kávy je DKP používán k úpravě pH, a tím ke stabilizaci bílkovin, čímž se předejde vytvoření sraženin při následném použití.

DSP se používá v zahušťovaném, kondenzovaném či sušeném mléku, aby se zabránilo koagulaci.

FDP-5 je směs speciálně navržená pro mléčné výrobky a jejich výrobu. Působí jako stabilizátor u UHT mléka a koncentrovaných mléčných výrobků a brání koagulaci UHT mléka.

 

Produkt pH (1% roztok) Obsah P2O5 (%) Omnisal – vyrobeno v NěmeckuFosfa – vyrobeno v ČR Více informací
DKP 8.7 – 9.4 40.3 – 41.5 Mám zájem
DSP 8.4 – 9.6 49.0 – 51.0 Mám zájem
FDP-5 7.3 – 7.9 min. 55.5 Mám zájem

Termický proces

Potravinářské fosfáty, které vyrábí firma Fosfa, jsou extrémně čisté, pokud jde o obsah těžkých kovů a jiných nečistot, které obvykle pocházejí ze surovin.

Jejich obsah v těchto produktech podléhá přísným evropskými předpisům. V našich produktech je však jejich skutečný obsah ještě mnohem menší, než předpisy připouštějí. Naše fosfáty vděčí za svou vynikající kvalitu zejména čistotě námi vyráběné kyseliny fosforečné – hlavní surovině, ze které všechny fosfáty vyrábíme. Této vynikající kvality jsme schopni dosáhnout jen díky termickému způsobu, který při její výrobě používáme.

Výhody termického procesu

  • Nízký obsah těžkých kovů
  • Kvalita splňující všechny platné předpisy EU

Termický proces je šetrný k životnímu prostředí

  • Minimální množství odpadu z výroby 
  • Důraz na čistotu kyseliny
Fosfa - Potravinarske aplikace - syry a mlecne vyrobky

Naše certifikáty:

  • ISO 9001 (Quality)
  • ISO 14001 (Environment)
  • OHSAS 18001 (Health & Safety)
  • ISO 50001 (Energy)
  • ISO 22000 (Food Safety)
  • BRC Food (Food Safety)
  • HALAL
  • KOSHER
  • A.I.S.E.
  • SEDEX
  • ECOVADIS

Naše řady potravinářských fosfátů jsou bez alergenů, bez GMO, bez BSE / TSE.

Fosfa - Potravinarske aplikace - syry a mlecne vyrobky

  • tavený sýr
  • sýrové omáčky a dipy
  • mléčné nápoje (tekuté i suché)
  • smetana do kávy bez obsahu mléka
  • fermentované mléčné výrobky
  • instantní pudinky
  • zmrzlina
  • polevy na zákusky

Odeslat poptávku

V souladu se zákonem č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů souhlasím s tím, aby mé osobní údaje uvedené ve formuláři byly shromažďovány, zpracovávány a uchovávány v databázi společnosti Fosfa a.s. a byly použity pro obchodní a marketingové účely. Zároveň dávám společnosti Fosfa a.s. souhlas s tím, aby mě kontaktovala v obchodních záležitostech.


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace