Sýry a mléčné výrobky
Pro výrobce sýrů jsou určeny naše fosfátové směsi prodávané pod značkami SYROFOS a CREMOSAL. Díky optimálnímu poměru jednotlivých druhů fosfátů se tyto produkty vyznačují vynikajícími užitnými vlastnostmi. Mezi tyto patří: emulgační schopnost, krémovatelnost, zlepšená roztíratelnost, úprava pH, vylepšení chuti a prodloužení trvanlivosti. Naše portfolio zahrnuje cca 70 různých směsí fosfátů pro sýrařský a mlékárenský průmysl.
Obraťte se na našeho obchodního zástupce.

- zajištění dostatečného utavení taveného sýra
- zlepšení vzhledu finálního produktu
- zlepšení fyzikálních vlastností – krájitelnosti a textury taveného sýra
- stabilizace mléčných bílkovin, zejména při tepelném zpracování
- prevence zvyšování viskozity spojené s gelovatěním a tvorbou agregátů u déle skladovaných mléčných výrobků
- emulzifikace volného tuku
- formování struktury
- prevence sražení zmrzliny
- stabilizace našlehané smetany
- bakteriostatický efekt
- prevence růstu plísní
Produktová řada tavících solí Syrofos
Roztíratelný tavený sýr (včetně sýrů obsahujících jako hlavní surovinu bílý sýr)
Tyto směsi jsou určeny pro výrobu roztíratelného taveného sýra, produktů z taveného sýra a sýrových omáček. Finálnímu výrobku dodávají nejen vynikající roztíratelnost, ale i hladkou texturu.
Produkt | pH (1% roztok) | Obsah P2O5 (%) | Změna pH | Iontová výměna | Krémovací schopnost | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cremosal SF2 | 5.3 – 6.3 | min. 68.5 | 0.0 / +0.1 | silná | žádná | Mám zájem | ||
Cremosal ST14 | 8.7 – 9.3 | min. 59.0 | +0.1 / +0.3 | středně silná | středně silná | Mám zájem | ||
Cremosal ST7 | 7.6 – 8.6 | min. 52.5 | +0.2 / +0.3 | středně silná | žádná | Mám zájem | ||
Syrofos 495 | 8.4 – 9.0 | min. 57.0 | 0.0 / +0.1 | středně silná | mírná | Mám zájem | ||
Syrofos 870 | 8.3 – 8.9 | min. 54.5 | +0.1 / +0.3 | středně silná | mírná | Mám zájem | ||
Syrofos D | 8.7– 9.3 | min. 58.5 | +0.1 / +0.3 | střední | mírná | Mám zájem | ||
Syrofos F1 | 8.9 – 9.5 | min. 56.5 | 0.0 / +0.1 | středně silná | silná | Mám zájem | ||
Syrofos F20 | 8.6 – 9.2 | min. 57.5 | +0.3 / +0.5 | mírná | silná | Mám zájem | ||
Syrofos F28 | 6.4 – 7.0 | min. 60.5 | -0.1 / -0.3 | střední | střední | Mám zájem | ||
Syrofos F83 | 7.6 – 8.2 | min. 51.0 | 0.0 / +0.2 | mírná | středně silná | Mám zájem | ||
Syrofos FC-7S | 6.5 – 6.9 | min. 34.5 | +0.1 / +0.2 | žádná | silná | Mám zájem | ||
Syrofos FC-22 | 7.7 – 8.3 | min. 50.0 | 0.0 / +0.1 | středně silná | středně silná | Mám zájem |
Blokový tavený sýr
Tyto směsi jsou určeny pro výrobu blokového taveného sýra s pevnou texturou zajišťující vynikající krájitelnost. Finální výrobek obsahující tyto tavicí soli je tepelně stabilní, takže je možné jej případně použít do masových či rybích párků, paštik a podobně. Další vlastností vyplývající z použití těchto tavicích solí je prodloužení doby skladovatelnosti.
Syrofos 101 je produkt, který se při výrobě blokového taveného sýra používá nejčastěji. Finální výrobek se velmi dobře krájí a také vykazuje velkou termostabilitu.
Produkt | pH (1% roztok) | Obsah P2O5 (%) | Změna pH | Iontová výměna | Krémovací schopnost | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cremosal SF4 | 7.7 – 9.7 | min. 48.8 | +0.2 / +0.3 | silná | žádná | Mám zájem | ||
Cremosal TMB2 | 8.6 – 9.6 | min. 60.5 | +0.1 / +0.3 | silná | mírná | Mám zájem | ||
Syrofos 101 | 7.3 – 7.9 | min. 57.5 | +0.1 / +0.4 | mírná | střední | Mám zájem | ||
Syrofos C | 3.7 – 4.3 | min. 68.8 | -0.4 / -0.6 | velmi silná | žádná | Mám zájem | ||
Syrofos F2 | 5.5 – 6.4 | min. 67.0 | 0.0 / +0.1 | silná | žádná | Mám zájem |
Analogový sýr
Tyto směsi jsou určeny pro tavený sýr s velmi vysokou schopností opětovného tavení. Finální výrobek má obvykle formu bločku či plátků a hodí se na pizzu, do burgerů a do toustů. Textura finálního výrobku při použití těchto směsí je vhodná pro krájení a strouhání.
U sýrových analogů je nejčastěji používanou směsí Syrofos FC-82. Výsledný produkt má po zahřátí vysokou schopnost se táhnout, což je jeden z nejdůležitějších parametrů sýra na pizzu.
Produkt | pH (1% roztok) | Obsah P2O5 (%) | Změna pH | Iontová výměna | Krémovací schopnost | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cremosal TBS2 | 7.1 – 8.1 | min. 17.7 | +0.3 / +0.4 | středně silná | žádná | Mám zájem | ||
Syrofos FC-14 | 7.8 – 8.4 | min. 7.4 | +0.3 / +0.4 | mírná | žádná | Mám zájem | ||
Syrofos FC-82 | 6.8 – 7.4 | min. 25.5 | +0.1 / +0.3 | středně silná | žádná | Mám zájem |
Trojúhelníkový tavený sýr
Tyto směsi jsou určeny pro výrobu porcí roztíratelného a krájitelného taveného sýra. Důležitými parametry, které tyto směsi u finálního výrobku zajišťují, jsou vynikající roztíratelnost a nepřilnavost k obalu.
Pro výrobu trojúhelníkového taveného sýry se nejčastěji používá tavicí sůl Syrofos F28. Syrofos F28 byl testován v různých recepturách na výrobu taveného sýra (s vysokým i nízkým obsahem přírodního sýra, se škrobem i beze škrobu). Výsledné produkty jsou lesklé a nelepí se na obal.
Produkt | pH (1% roztok) | Obsah P2O5 (%) | Změna pH | Iontová výměna | Krémovací schopnost | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cremosal ST3 | 8.0 – 9.0 | min. 60.0 | +0.1 / +0.2 | středně silná | středně silná | Mám zájem | ||
Cremosal STF1 | 7.0 – 8.0 | min. 60.0 | -0.1 / -0.2 | středně silná | mírná | Mám zájem | ||
Syrofos 310 | 8.6 – 9.2 | min. 55.0 | 0.0/ +0.1 | středně silná | středně silná | Mám zájem | ||
Syrofos F28 | 6.4 – 7.0 | min. 60.5 | -0.1 / -0.3 | střední | střední | Mám zájem | ||
Syrofos FC-22 | 7.7 – 8.3 | min. 50.0 | 0.0 / +0.1 | středně silná | středně silná | Mám zájem |
Čokoládový tavený sýr
Čokoládový sýr může být vyroben buď přímo ze sýra nebo z jiných surovin obsahujících mléčné bílkoviny. V naší laboratoři jsme odzkoušeli několik receptur a struktura finálního produkt závisí mimo jiné i na použité tavící soli. V případě, že je jako surovina použit sýr, je možné použít téměř jakýkoliv druh sýra. Pro roztíratelný sýr doporučujeme Syrofos E. V případě použití bílého sýra jako například akawi, doporučujeme Syrofos F28.
Produkt | pH (1% roztok) | Obsah P2O5 (%) | Změna pH | Iontová výměna | Krémovací schopnost | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cremosal TBS2 | 7.1 – 8.1 | min. 17.7 | +0.3 / +0.4 | středně silná | žádná | Mám zájem | ||
Syrofos E | 8.7 – 9.3 | min. 60.5 | +0.1 / +0.2 | velmi silná | velmi silná | Mám zájem | ||
Syrofos F28 | 6.4 – 7.0 | min. 60.5 | -0.1 / -0.3 | střední | střední | Mám zájem | ||
Syrofos F83 | 7.6 – 8.2 | min. 51.0 | 0.0 / +0.2 | mírná | středně silná | Mám zájem |
Sýr feta
Syrofos 361 je speciálně určen k výrobě sýra feta, balkánského sýra nebo podobných druhů. Je to směs fosfátů v takovém poměru, aby vznikl tavený sýr se stejnými vlastnostmi jako feta.
Produkt | pH (1% roztok) | Obsah P2O5 (%) | Změna pH | Iontová výměna | Krémovací schopnost | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Syrofos 361 | 8.2 – 8.8 | min. 59.5 | +0.2 / +0.4 | mírná | silná | Mám zájem |
Soli k úpravě pH
Ke snížení pH doporučujeme použít Syrofos M, ke zvýšení Cremosal AKS1, Cremosal AKS12 nebo Syrofos T2. Tyto soli se používají v kombinaci s dalšími tavicími solemi Cremosal či Syrofos.
Produkt | pH (1% roztok) | Obsah P2O5 (%) | Změna pH | Iontová výměna | Krémovací schopnost | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cremosal AKS1 | 11.5 – 12.5 | min. 41.0 | +1.0 / +1.5 | mírná | žádná | Mám zájem | ||
Cremosal AKS12 | 11.5 – 12.5 | min. 18.6 | +1.0 / +1.5 | mírná | žádná | Mám zájem | ||
Syrofos M | 4.1 – 5.0 | min. 58.0 | -0.4 / -0.5 | mírná | žádná | Mám zájem | ||
Syrofos T2 | 11.5 – 12.5 | min. 41.0 | +1.0 / +1.5 | mírná | žádná | Mám zájem |
Soli s vysokým bakteriostatickým efektem
Tyto soli se používají k zamezení mikrobiologického růstu u tavených sýrů, a tím pádem skvěle působí na prodloužení doby skladovatelnosti finálního výrobku.
Produkt | pH (1% roztok) | Obsah P2O5 (%) | Změna pH | Iontová výměna | Krémovací schopnost | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Více informací |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Cremosal XL-1 | 3.6 – 4.6 | min. 68.5 | 0.0 / +0.1 | silná | žádná | Mám zájem | ||
Syrofos C | 3.7 – 4.3 | min. 68.8 | -0.4 / -0.6 | velmi silná | žádná | Mám zájem | ||
Syrofos F2 | 5.5 – 6.4 | min. 67.0 | 0.0 / +0.1 | silná | žádná | Mám zájem |
Zpracování mléka
Gelovatění UHT mléka při skladování (zvyšování viskozity skladováním) je hlavním faktorem omezujícím dobu skladovatelnosti. Při tepelném zpracování fosfáty zlepšují tepelnou stabilitu bílkovin a oddalují gelovatění bílkovin v UHT mléce. Kromě toho fosfáty mohou prodloužit čas mezi cykly čištění zpracovacího zařízení, protože brání tvorbě mléčného kamene.
Při výrobě smetany do kávy je DKP používán k úpravě pH, a tím ke stabilizaci bílkovin, čímž se předejde vytvoření sraženin při následném použití.
DSP se používá v zahušťovaném, kondenzovaném či sušeném mléku, aby se zabránilo koagulaci.
FDP-5 je směs speciálně navržená pro mléčné výrobky a jejich výrobu. Působí jako stabilizátor u UHT mléka a koncentrovaných mléčných výrobků a brání koagulaci UHT mléka.
Produkt | pH (1% roztok) | Obsah P2O5 (%) | Omnisal – vyrobeno v Německu | Fosfa – vyrobeno v ČR | Více informací |
---|---|---|---|---|---|
DKP | 8.7 – 9.4 | 40.3 – 41.5 | Mám zájem | ||
DSP | 8.4 – 9.6 | 49.0 – 51.0 | Mám zájem | ||
FDP-5 | 7.3 – 7.9 | min. 55.5 | Mám zájem |
Termický proces
Potravinářské fosfáty, které vyrábí firma Fosfa, jsou extrémně čisté, pokud jde o obsah těžkých kovů a jiných nečistot, které obvykle pocházejí ze surovin.
Jejich obsah v těchto produktech podléhá přísným evropskými předpisům. V našich produktech je však jejich skutečný obsah ještě mnohem menší, než předpisy připouštějí. Naše fosfáty vděčí za svou vynikající kvalitu zejména čistotě námi vyráběné kyseliny fosforečné – hlavní surovině, ze které všechny fosfáty vyrábíme. Této vynikající kvality jsme schopni dosáhnout jen díky termickému způsobu, který při její výrobě používáme.
Výhody termického procesu
- Nízký obsah těžkých kovů
- Kvalita splňující všechny platné předpisy EU
Termický proces je šetrný k životnímu prostředí
- Minimální množství odpadu z výroby
- Důraz na čistotu kyseliny

Naše certifikáty:
- FSSC 22000 (Bezpečnost potravin)
- ISO 9001 (Management kvality)
- ISO 14001 (Environmentální management)
- ISO 45001 (Managementu bezpečnosti a ochrany zdraví lidí při práci)
- ISO 50001 (Management hospodaření s energií)
- HALAL
- KOSHER
- AEO-C (Authorised Economic Operator)
- A.I.S.E.
- SEDEX
- ECOVADIS
Naše řady potravinářských fosfátů jsou bez alergenů, bez GMO, bez BSE / TSE.

- tavený sýr
- sýrové omáčky a dipy
- mléčné nápoje (tekuté i suché)
- smetana do kávy bez obsahu mléka
- fermentované mléčné výrobky
- instantní pudinky
- zmrzlina
- polevy na zákusky